Floorball weapons

29 november 2006 höll jag ett föredrag i skolan på företagsekonomin.
Temat var produktutveckling.

Varsågod, mitt gamla arbete och ett stycke innebandyhistoria:


En vacker dag 1969 kom handbollstränare Carl-Åke Ahlqvist till handbollsträningen i Göteborg med ett par konstiga plastklubbor och en plastboll. Klubborna hade han köpt i en leksaksaffär på en resa i Holland. Laget använde de nya redskapen under uppvärmningen. De tyckte det var väldigt roligt och snart spred sig denna uppvärmningslek vidare till andra handbollslag.
Handbollstränaren Carl-Åke började importera klubbor och levererade vidare till både skolor och idrottsklubbar. De klubbor man spelade med på den tiden var tillverkade i PC-plast, var väldigt tunga och kallades banansticks för att de var så mjuka.
Av dem 20 000 klubbor Carl-Åke importerade gick dock ca 19 999 sönder och Carl-Åke bestämde sig för att tillverka egna mer hållbara klubbor. 1971 började tillverkningen av svenska innebandyklubbor och Sverige är fortfarande världsledande på markanden.
Det finns ett tjugotal olika klubbmärken idag, några är finska. Konkurrensen är hård i branschen vilket leder till att utvecklingen från de så kallade bananasticksen gått väldigt fort.
Idag är innebandyklubbornas material en hel vetenskap. Skaften är tillverkade i glasfiber, TriTech Ultralight shaft är det senaste, blad i G.P.S-plast är det senaste på bladfronten. Bladet är inte heller längre fasthäftat i skaftet som förr i tiden, utan skruvat och limmat.
Skaftet är inte längre lika tjockt och det finns specialutformade grepp för att klubban ska ligga bra i handen det sk. pistolgreppet (greppet för övre handen är ovalt) eller helt ovala skaft. Grepplindan är också viktig och även här finns många olika varianter.
Det ställs väldigt höga krav på innebandyklubban nuförtiden. Det finns spelare som skiftar och har speciella klubbor för olika underlag, parkettgolv eller gummigolv osv. Ofta är spelare själva med och utvecklar produkterna. Det finns elitspelare som har utvecklat sina egna klubbor och t.ex. Niklas Jihde har sitt eget märke.
Men en klubba får inte heller se ut hur som helst. Det finns stränga regler från Svenska Innebandyförbundets för hur innebandyklubborna måste se ut och produkterna testas och P-märks av SP. En klubba som man spelar med i tävlingssammanhang måste vara godkänd av Svenska innebandyförbundet.

None

Träning inställd

På torsdag ställer vi in träningen och tillbringar kvällen på spa! Först blir det mat kl 18.00 på Valentino och efter det blir det spakväll på Närke sten.

Go for goal!

TRO!
VÅGA!
GÖR!

SM kval

Igår var det SM kval för F16 i Kumlahallen. Där endast två av våra spelar har åldern inne för att spela. Jennie och Paulina fick spela medans vi andra fick jobba. Seketariat, sargvakter och sälja lotter osv. 

Med en 5-1 förlust mot Rönnby och två matcher som slutade lika, 1-1 mot Mjölby och 2-2 mot Linköping så gick tyvärr inte tjejerna vidare till nästa steg.



En tung förlust

IFK Kumla - Köpings IBF
3 - 4

En tung förlust i en match där vi inte riktigt känner igen vårt Kumla. Men både vi och och publiken vet att vi kan bättre och nu när vi har spelledigt en helg får vi två veckor att hitta tillbaka till vårt spel. Mer om matchen kan ni se på Kumlanytt:s webbTV.

Hålla sig till sin sport

Våran fystränare Sandra Mattsson har tillhört Sverige eliten


- i volleyboll...

 

När vi väl instruerat hur hon skulle hålla klubban var det inga problem eftersom hon har en jäkla kämparglöd och inlevelse. Det är våran Sandra det!

Banderoll


Vi har ju glömt att visa våran fina banderoll som Mats Dohn har fixat. Tack för den! :D

Tagga nu brudar, imorgon ska vi visa vad vi kan!

Buss Turné






Förlust i andra bortamatchen

Bergs IK - IFK Kumla
4-2

Man skulle kunna tro att vi bara har spelat två matcher. Så är dock inte fallet. I fredagskväll bar det iväg mot Ljungsbro för att tampas mot Berg. En match som vi inte har omnämnt här i bloggen hittills.
På hemsidan däremot finns ett matchreferat för den som vill läsa.
Det blev förlust med 4-2 och kanske är det därför som uppdateringen dröjde. Med 3-0 efter första blev det resten av matchen en uppförsbacke. Skam den som ger sig och en sak är säker, även om bollen inte studsar vår väg så kämpar det blå laget.
Hade det varit tävling i snyggast spel så hade inget av lagen vunnit för skönlir var inte epitetet för denna match och som sagt så var det Berg som drog längsta stråt denna gång.
Nu är dock detta glömt och förgånget för nu är siktet inställt på lördagens match mot Köping.

Å-H-H-H  K-U-M-L-A!

Förlust i första bortamatchen!

Igår var det alltså dags för första bortamatchen,
laget passade på att besöka storstaden Askersund ;) (de är där allt händer)
för mat hemma hos Family Dohn, mums, tack Lotta :)

Efter maten blev det en tripp till Jönköping där Huskvarna stod för motståndet
Matchen då; studsigt parkettgolv, ribbskott, stolpskott, bortdömt mål,
resultatet slutade med förlust, 2-1 (1-0,1-1,0-0) orättvisa siffror..
En bra match från våran sida, men bollen vill inte in, inte tillräckligt många gånger,  målet gjordes av Sofia Atterfors på pass av Kristin Gustafsson :)
Huskvarna hade turen på sin sida, det hade inte vi, men vi kämpade på bra ända till slutsignalen, vi hade matchen stora delar och därför känns det väldigt surt att det slutade med förlust.

Men vi får ta med oss dom positiva bitarna,
det är bara ta nya tag, ett byte i taget, nu åker vi!

På fredag är det dags igen, då drar vi till Ljungsbro och krigar mot Bergs!

/ Pettersson #18

Vidare i DJ18SM

I söndags var det dags för kvalspel i DJ18SM,
för alla spelar födda 90 och uppåt i laget,
så här blev resultaten;



Vi är vidare till steg 2 och jag säger bara O-VAD VI ÄR BRA ;)

/ Pettersson #18

wiiiiild homies in askersund (tonight)

Nu vet alla hur vi Askersundare taggar till innan matcherna!



svart jacka: Josephine Dohn  # 26
röd jacka: Paulina Nilsson # 4
Bakom Kamran: Marie Pettersson # 18
Ljud och inte ljus: Jennie Dohn # 24

/ Yooo dude!

Lite tider för nästa vecka

Söndag 12 oktober
DJ 18 SM kval i Fagersta

Avresa:
08.00 Kumlaby
08.30 Svampen Örebro
08.40 Preem Lillån

Våra matchtider:
12.00 Per-OLs
14.00 KFUM Örebro
16.00 Rönnby
18.00 Örebro SK
Dom 2 första lagen går vidare till nästa omgång
som kommer att genomföras i Kumla.

Ta med er egen mat för hela dagen.

Tisdag 14 oktober
Div1 match Husqvarna (b)

Avresa:
14.00 Scandic Västhaga
14.30 Kumlaby

Mat
15.30 hemma hos familjen Dohn

Matchstart 20.00

Fredag 17 oktober
Div 1 match Berg (b)

Avresa:
14.30 Scandic Västhaga
15.00 Kumlaby

Mat
16.00 hemma hos familjen Dohn

Matchstart 20.00

Fotografering

Idag var det dags att ta lagbild innan träningen. Slutresultatet har ni här...  



... eller?

Ovanligt smeknamn

Alla kände visst inte till att Saz beställt en ny kamera.

Linnéa E: Saz, kommer kameran imorgon?
Fanny: Vadå, vem är kameran? Är det något smeknamn på någon eller?

Från Pistvakt till Kumlas ledarstab

Jag läste den här artikeln på innebandy.se om att Daniel Breitholtz från
Idol-juryn numera ingår i Råsunda damlags ledarstab.
Så kom jag att fundera lite grann över vilken kändis man helst skulle vilja ha som ledare. Idol-Ola kanske?
Eller varför inte Peter Jihde?



Jag och Peter Jihde ♥ för några år sen




Men så kom jag på, vi har ju redan en kändis i vårt bås:
 
Peter "Lennart Jähkel" Bjuhr...







None

newbody

Imorgon (måndag) är det sista dagen att lämna in sin Newbody-beställning.
Så den som inte underkläder har, han får gå med rumpan bar...

Matchen i rörelse

Då var det dags att lägga upp klipp nr 2, Kumlanytts reportage från premiärmatchen.

Vinst i seriepremiären!

IFK Kumla - Munkfors IBK
6-3

Efter 4.27 kom första målet, men inte till vår fördel. Munkfors hade gjort 0-1 och vi kan nog skylla på lite premiärnerver där i början. Under hela första perioden hade vi sedan svårt att komma igång. Det var mycket hälar i golvet och mottag/passning satt inte som de skulle. Ju längre matchen led arbetade vi oss dock in i det mer och mer och vi gick till periodpaus med 2-2 efter att  Vickan tryckt upp bollen i krysset på frislag och Atterfors sedan mindre än två minuter senare snyggt satt 2-1 framspelad av Krilla.

Vi var alla överens om att vi kunde bättre och bestämde oss för att gå ut och visa det efter pausen. Vi gick ut för att agera istället för att reagera. Med bättre fokus i det enkla spelet, passningar med rätt adress, lite snabbare fötter och genom ta lite mer kamper kunde vi ta över spelet mer och mer. Trots mycket bollinnehav och stundtals riktigt bra spel och fina kombinationer i samtliga femmor fick publiken bara se ett mål. Återigen av Sofia Atterfors på pass från Krilla.
Munkfors fick en utvisning för obstruktion ("eller fasthållning, välj vad du vill..." som domaren sa) och under powerplay skapar vi en het målchans, däremot lyckades Munkfors också skapa en riktigt farlig chans som Emilia dock räddar.

Trots bara ett måls ledning, 3-2, inför sista perioden kändes det ändå som att det var vår match. Men det var inte förrän bara halva sista perioden återstår som vi lyckades rycka oss ifrån målmässigt. 4-2 görs av Maria Djupström på backhandskott efter pass ifrån Atterfors. Inom 2 minuter kommer sen 5-2 av Emma Eriksson, denna gång framspelad av Maria. Nu ska det mycket till om Munkfors ska komma ifatt men Värmlandslaget vägrade att ge upp och jobbade vidare. De tar timeout och pressar hårdare men 18.46 kom den slutgiltiga spiken i kistan när Sofia för tredje gången denna afton hittade maskorna, ni kan räkna ut vem som spelade fram: Krilla.
Munkfors får sedan ett tröstmål men hemmasegern är ett faktum när slutsignalen ljuder och tavlan på väggen visar 6-3.

Det är skönt att serien är igång och känns extra bra att starta med en trepoängare.

Tack till all publik som hittat till Kumlahallen denna torsdagskväll!

Innan premiären

Ett klipp från i måndags som skulle ha kommit upp på bloggen innan premiärmatchen, men eftersom vi fokuserade mer på matchen så får ni se det nu.

hittat

Tjejer. Vilken bra start vi gjorde!!!!




Ska hälsa från mor min att hon har en blå omärkt uppvärmningströja strl M som vi har tagit med hem och tvättar,  och att  Lund och Kapple har sina klubbor i förrådet!


Linnéa #51
RSS 2.0